Stiri /
22 martie 2019

Un set de noi prevederi legislative ar putea schimba piața construcțiilor rezidențiale

reglementari constructii rezidentialeLa mijlocul acestei săptămâni senatorii au adoptat un proiect de lege care vine în sprijinul celor care achiziționează locuințe noi. Schimbările legislative îi vizează pe dezvoltatori care vor trebui să se alinieze unor noi criterii de calitate în ceea ce privește construcția și livrarea de construcții noi.

Demersurile pentru introducerea unui set de modificări legislative pentru reglementarea construcției și livrării de locuințe noi a început în luna noiembrie a anului trecut prin propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 10/1995 care vizează calitate în construcții. Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de 14 deputați, reprezentanți ai puterii, dar și ai opoziției.

Deputații inițiatori ai propunerii își argumentează demersul spunând că, în condițiile în care piața construcțiilor rezidențiale este în creștere pe fondul unei cereri susținute, apar o serie de cazuri în care dezvoltatorii livrează locuințe noi care nu beneficiază de facilitățile elementare pentru asigurarea calității vieții.

Mai mult, construcția necorespunzătoare a spațiilor de locuit ajunge să pericliteze siguranța cumpărătorilor. Reacția vine după ce numărul incidentelor cauzate de branșamente necorespunzătoare la rețelele de utilități au degenerat în incendii cu consecințe grave.

Propunerea legislativă vizează interzicerea dării în folosință a unui imobil dacă acesta are branșamente improvizare sau neadecvate. Practica acestor branșamente este una frecventă, deoarece dezvoltatorii se grăbesc să-și valorifice investițiile și vor să sară pașii legali pentru obținerea tuturor avizelor necesare pentru aceste branșamente.

Adoptarea unor măsuri care să întărească normele de calitate care trebui îndeplinite în construcții este un demers de bun augur. Cumpărătorul are dreptul să i se livreze o unitate de locativă sigură și calitativă, care să poată fi supusă unei utilizări îndelungate în cele mai bune condiții.

Creșterea calității în construcții se va resimți în beneficii de siguranță a oamenilor și a bunurilor acestora, precum și a societății și mediului înconjurător.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.