Stiri /
17 mai 2019

Tranzacțiile cu terenuri agricole au înregistrat un declin în prima parte a anului

terenuri agricoleSegmentul tranzacțiilor cu terenuri agricole a fost unul dintre cele mai active în ultimii ani. Interesul în jurul acestui tip de proprietăți a fost unul crescut, atât din partea investitorilor străini, cât și a celor autohtoni, fapt care a dus și la o apreciere considerabilă a prețurilor. Situația s-a schimbat radical de la începutul anului în curs.

Conform datelor publicate de Profit.ro, volumul de tranzacții cu terenuri agricole a cunoscut p scădere abruptă în primele patru luni ale acestui an. Atât fermierii, cât și speculanții au cumpărat cu 28,7% mai puține terenuri agricole în intervalul ianuarie-aprilie 2019 decât în perioada similară a anului trecut.

Chiar dacă volumul tranzacțiilor a scăzut, valoarea acestora este în creștere. În luna aprilie a fost cumpărat cel mai scump și mai mare teren agricol, în valoare de 16,2 milioane de lei, aproximativ 3,4 milioane de euro. Terenul este format din două parcele, cu o suprafață totală de 414 hectare și este situat în comuna Ciacova din județul Timiș. Achiziția a fost făcută de către un fermier român care a cumpărat terenul de la un un investitor australian.

Tranzacția din județul Timiș are o valoare de cinci ori mai mare decât cea mai mare tranzacție de terenuri agricole din 2018. Obiectul tranzacției din 2018 a fost dat de două parcele de 50 de hectare fiecare, iar valoarea tranzacției a ajuns la 670.000 de euro.

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, la nivel național au fost tranzacționate 32.000 de loturi de teren agricol în primele patru luni ale lui 2019. Cel mai mare volum de tranzacții a fost înregistrat în luna martie, cu 9.349 de terenuri. Cel mai mare volum al tranzacțiilor s-a înregistrat în județul Timiș.

Scăderea volumului tranzacțiilor de terenuri agricole la nivel național se aliniază, oarecum, la tendința generală de încetinire a ritmului de tranzacționare manifestată la nivelul tuturor segmentelor de pe piața imobiliară.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.