Stiri /
12 februarie 2018

Tendințele începutului de an: ieftiniri la apartamentele vechi și creșteri de preț la apartamentele noi

Euro

Începutul de an marchează un contrast între cele două segmente de apartamente, respectiv cele noi și cele vechi. La nivelul orașelor cu o dinamică activă a dezvoltărilor rezidențiale, acest trend este aproape unanim. Conform ultimei analize Imobiliare.ro și segmentul rezidențial din Timișoara se aliniază tendințelor de la acest început de an.

Astfel, după ce în 2017, atât prețurile apartamentelor noi cât și prețurile de vânzare ale apartamentelor vechi au înregistrat creșteri, prima lună din 2018 aduce o schimbare semnificativă.

Indicele Imobiliare.ro semnalează o creștere la nivel național de 0,69%, ceea ce se traduce într-o creștere pe metrul pătrat util de la 1.164 euro (la finalul lunii decembrie 2017), la 1.172 euro. În ianuarie 2018 creșterea prețurilor a fost susținută de evoluția locuințelor noi, apartamentele vechi suferind scăderi ușoare.

De ce este tendința înregistrată în ianuarie una interesantă? Deoarece reprezintă o schimbare în mecanismul de evoluție a prețurilor. Dacă până acum apartamentele noi „dădeau tonul” în materie de creștere a prețurilor, acum acest tip de unități locative lasă locul apartamentelor noi construite să stabilească ritmul pieței.

Timișoara se încadrează în tendința națională începutului de an, cu o scădere sensibilă a prețurilor apartamentelor vechi și o creștere a prețurilor pe segmentul apartamentelor nou construite. Astfel, prețul locuințelor din Timișoara s-a majorat cu 0,61%, ce ce a dus la o evoluție medie pe metrul pătrat util de la 1.152 euro, la 1.159 euro. Apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,35%, de la 1.156 euro la 1.152 euro pe metrul pătrat util. Apartamentele noi au marcat un avans de 3,06%, de la 1.144 euro la 1.179 euro pe metru pătrat util.

Apartamentele noi devin din ce în ce mai atractive, în special pentru tineri deoarece propun o abordare diferită a spațiului interior, abordare care se mulează mai bine pe nevoile locative manifestate de această categorie de cumpărători.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.