Stiri /
2 august 2017

Suntem vulnerabili riscului spargerii unei noi bule imobiliare?

mamcaraleÎn ultima vreme, în timp ce piața arată o efervescență crescută pe toate planurile, apar din ce în ce mai multe voci care încearcă să tragă un semnal de alarmă asupra riscurilor care se ascund în spatele acestei situații, aparent perfecte. Cea mai recentă voce este a omului de afaceri Cristian Erbașu care, în cadrul unui interviu acordat Wall-Street.ro, își exprimă previziunile sumbre asupra evoluției pieței imobiliare, în condițiile în care prețurile pe segmentul rezidențial vor trece tot mai mult de pragul de 1.000 de euro pentru un metru pătrat.

Cristian Erbașu spune în cadrul interviului că principala problemă pentru piața construcțiilor din România este că aceasta funcționează „cu un singur motor”, respectiv motorul dinamic format din segmentele rezidențial, comercial și industrial, iar celălalt motor important este oprit sau funcționează mult sub capacitate. Este vorba de marile proiecte de dezvoltare, cele cu statul, respectiv construcția infrastructurii. Dacă pe piață nu există alternativă la construcțiile rezidențiale, comerciale și industriale, dezvoltate de investitori, constructorii sunt presați să-și scadă costurile pentru a prinde proiecte, iar investitorii reușesc să obțină profituri din ce în ce mai mari datorită acestei scăderi a costurilor de producție și creșteri a prețului de vânzare.

Omul de afaceri avertizează asupra riscului unei influențe negative asupra pieței în cazul în care practicile de creștere a prețurilor de vânzare a spațiilor rezidențiale, comerciale și industriale nou construite nu se vor derula cu o intensitate mai redusă sau nu se va renunța complet la ele.

Situația este perpetuată și de sistemul bancar care oferă credite imobiliare în condiții avantajoase, iar cumpărătorii sunt foarte deschiși la achiziții, chiar și dincolo de programul Prima Casă. Așadar, cumpărătorul va fi tentat de achiziție, mai ales dacă în momentul în care obține finanțarea își poate permite susținerea unui credit pe o perioadă lungă de timp.

Piața imobiliară și cea a construcțiilor pot avea o dezvoltare durabilă armonioasă dacă vor reuși să se sincronizeze și să gândească pe termen lung.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.