Sfaturi practice /
11 ianuarie 2018

Sunt imobiliarele supraevaluate?

locuinte supraevaluateVoci din piață susțin că imobiliarele ar fi supraevaluate cu 20-25%. O voce sonoră care susține această ipoteză este cea a președintelui Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), domnul Iancu Guda. Tot domnul Guda, citat de Money.ro, susține că programul Prima Casă ar trebui „tras pe dreapta” gradual deoarece, ar putea avea un impact negativ asupra „sănătății” pieței.

Preșdintele AAFBR își susține afirmația printr-o comparație dintre randamentul pe care îl are o proprietate imobiliară în 10 ani și randamentul oferit de alte instrumente de investiție. El pornește de la chiria care poate fi încasată de un proprietar timp de 10 ani, în condițiile unui grad de ocupare de 90%. În aceste condiții, conform calculelor, randamentul ar fi de 3%, ceea ce ar justifica un preț pe metrul pătrat de 1.000 – 1050 euro. În marile orașe din țară, acolo unde piața imobiliară este mai dinamică acest preț este depășit cu mult, ceea ce susține ipoteza supraevaluării proprietăților imobiliare.

În ceea ce privește Prima Casă, justificarea unei opriri treptate a programului stă în faptul că acesta monopolizează piața finanțărilor pentru achiziția de locuințe noi și creează dezechilibre în piață. În 2017 aproximativ 80% din creditele imobiliare acordate au venit prin programul Prima Casă. Dezechilibrul s-a produs deoarece o mare parte dintre aceste credite au fost contractate de către persoane care nu aveau nevoie de garanții guvernamentale pentru a fi eligibile pentru un credit imobiliar. Conform argumentelor domnului Iancu Guda, reluate de Money.ro, Prima Casă este un program social care a funcționat într-o perioadă foarte grea pentru piața imobiliară, dar treptat și-a alterat utilitatea inițială, devenind principala unealtă pentru achiziția unei locuințe.

În același timp, domnul Guda spune că Prima Casă nu trebuie să dispară complet, ci s-ăi schimbe perspectiva, să se orienteze către persoanele cu venituri sub medie care au într-adevăr nevoie de susținere pentru achiziția unei locuințe.

Reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) au declarat la finalul anului trecut că statul își va reduce intervenția în cadrul programului Prima Casă începând cu 1 ianuarie 2018.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.