Stiri /
1 noiembrie 2017

Străinii vor avea acces restricționat la terenurile agricole românești. Ce prevede noua lege aflată în lucru?

terenuri agricole RomaniaTerenurile agricole din România reușesc să atragă „ca un magnet” investitorii străini care le cumpără masiv, fapt care generează și o creștere importantă a prețurilor. Totuși calitatea pământului și prețurile mult sub cele din țările vestice au creat un climat investițional favorabil pentru străini. Chiar dacă au mai fost introduse reglementări care condiționau accesul la terenurile agricole românești pentru străini, acum autoritățile locale din țară au reușit să facă un front comun pentru protejarea terenurilor și menținerea lor în circuitul agricol românesc, ceea ce a determinat Ministerul Agriculturii să elaboreze un nou set de reguli după care pot fi achiziționate terenurile agricole de către străini.

Noile reguli vor să încurajeze agricultura, așa că ministerul de resort introduce o condiție conform căreia cumpărătorul trebuie să fie fermier și tânăr, limitând astfel accesul fondurilor de investiții de peste hotare la acest tip de tranzacție. Mai mult, odată ce fermierul străin a cumpărat terenul, acesta nu va putea să îl revândă o perioadă de timp care urmează să fie stabilită. Noile reglementări vin ca o necesitate în contextul în care ultimii trei ani au adus o triplare a suprafețelor de teren vândute. Acest „boom” al vânzărilor de terenuri agricole a survenit odată cu liberalizarea achiziției de către străini. Situația a intrat în discuție încă de la finalul anului trecut, dar abia acum a ajuns în Biroul Permanent din Senat.

De restricționarea accesului la achizițiile de terenuri agricole în România nu sunt vizați fermierii străini care vin să dezvolte exploatări agricole ci fondurile de investiții care cumpără suprafețe mari cu scopul de speculă imobiliară. Aceste terenuri achiziționate de fondurile de investiții sunt ținute neexploatate până la o creștere a prețului suficientă pentru ca aceste fonduri să obțină marjele scontate de profit.

Chiar dacă încă din 2014 au fost stabilite unele limite, cum ar fi dreptul de preemțiune acordat arendașului, vecinilor sau statului, vânzările către străini au crescut semnificativ în ultimii trei ani, ajungând, conform Imopedia.ro la 390.000 de hectare vândute doar în primele 9 luni ale anului în curs. Majoritatea cumpărătorilor sunt străini, iar prețul pentru un hectar a ajuns și la 5.000 de euro dacă este vorba de suprafețe agricole mari.

Județul Timiș este pe primul loc în topul celor mai mari suprafețe agricole vândute în intervalul ianuarie-septembrie 2017. Conform Agenției Naționale de Publicitate Imobiliară, în județ au fost vândute peste 6.300 ha.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.