Stiri /
17 iulie 2018

Segmentul rezidențial marchează o scădere a ritmului dezvoltării de proiecte noiembrie

constructii-noiUltimele date prezentate la finalul săptămânii trecute de către Institutul Național de Statistică (INS) arată o scădere a ritmului construcției de proiecte rezidențiale noi, tendință prezentă în primele cinci luni ale anului în curs. Astfel față de perioada similară a anului trecut, construcțiile rezidențiale noi au înregistrat o scădere cu un sfert, până la o treime față de primele cinci luni ale anului 2017.

Temperarea segmentului construcțiilor rezidențiale noi vine după o perioadă de boom. Astfel, după ce o perioadă semnificativă în care dezvoltarea de proiecte rezidențiale noi a trecut a avut un ritm accelerat, dezvoltatorii fac un pas în spate, observă reacțiile pieței urmând, probabil ca, în perioada următoare să decidă care vor fi pașii de urmat.

Probabil, se așteaptă și o diminuare a ritmului de creștere marcat de ROBOR, creștere care descurajează creditarea, diminuând semnificativ și volumul cererii. Chiar dacă statistic este nevoie de mai multe locuințe, cel puțin în orașele mari ale țării, scumpirea creditelor determină și cumpărătorul potențial să facă un pas în spate de la planurile sale de achiziție și să rămână în expectativă.

Conform datelor INS, volumul lucrărilor de construcții noi pe segmentul rezidențial a înregistrat cea mai pronunțată scădere. Astfel, față de 2017, s-a înregistrat o comprimare cu 31,2%. În schimb, s-au înregistrat creșteri importante de volum la lucrările de reparații și renovări.

Odată cu această scădere a volumului construcțiilor rezidențiale noi, putem să ne așteptăm și la o stabilizare a prețurilor în perioada care urmează. După ce în 2017 s-a înregistrat o tendință pronunțată de creștere, 2018 ar putea continua într-o notă e respiro a evoluției prețurilor pe piața imobiliară.

Din punctul de vedere al cumpărătorului, acesta nu va resimți semnificativ aceste tendințe. Nivelul ofertei este încă sub cel al cererii. O scădere a prețurilor apartamentelor poate începe la un moment dat, cel puțin în principalele centre urbane ale țării.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.