Stiri /
8 ianuarie 2019

Segmentul construcțiilor de locuințe își continuă declinul

constructii rezidentialeLuna noiembrie 2018 a adus o nouă scădere pe segmentul construcțiilor rezidențiale. Conform datelor prezentate de Institutul Național de Statistică (INS), numărul de autorizații de construcții eliberat în penultima lună a anului precedent a fost cu 4,2% sub nivelul înregistrat în perioada similară din 2017. Declinul a fost unul mai pronunțat decât cel consemnat în luna octombrie a anului trecut.

Astfel, numărul de autorizații de construcții a ajuns la cota 3.240 în luna noiembrie, marcând astfel o scădere semnificativă față de octombrie, când au fost eliberate 3.705 autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale. În același timp, luna octombrie marchează un declin accentuat față de septembrie, respectiv 7,5% și unul de 4% față de luna a zecea a anului 2017.

Luna noiembrie 2018 continuă și accentuează declinul cu o scădere de 12,5% față de luna anterioară în ceea ce privește eliberarea de autorizații de construire pentru ridicarea de clădiri rezidențiale noi.

Zona rurală predomină cu un procentaj de 66,9% din totalul autorizațiilor eliberate.

Această scădere consemnată de INS este calculată ca media națională. Manifestările pieței nu au fost uniforme în toate zonele țării. Astfel, în timp ce regiunile București-Ilfov, Sud-Muntenia și Sud-Vest Oltenia au consemnat scăderi, regiunile Vest, Nord-Est, Sud-Est, Centru și Nord-Vest au marcat creșteri în noiembrie 2018 față de noiembrie 2017. Cea mai mare creștere a fost consemnată în regiunea Vest, unde au fost eliberate cu 58 de autorizații mai mult în noiembrie 2018 față de noiembrie 2017.

La nivelul primelor 11 luni ale anului trecut au fost eliberate 39.960 de autorizații de construire pentru clădiri rezidențiale, consemnându-se o creștere de 2,8% față de perioada similară din 2017.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.