Stiri /
14 iunie 2019

Sectorul construcțiilor a înregistrat o creștere importantă în luna aprilie

lucrari constructiiOdată cu începutul sezonului de vârf în construcții s-a resimțit și o creștere accelerată a volumului lucrărilor. Anul în curs a adus o creștere semnificativă în aprilie față de perioada similară a anului trecut. Diferența a fost de 33,4% în favoarea lunii aprilie 2019, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Luna martie 2019 a înregistrat, la rândul ei o creștere a volumului lucrărilor de construcții față de luna similară a anului trecut, marcând astfel debutul sezonului lucrărilor de construcții. Creșterea în a treia lună a anului în curs a fost de 23,4%.

În aprilie, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 33,4%, respectiv cu 25,5%, transmite INS.

Lucrările de construcții noi au înregistrat cel mai mare având, fiind demarate o serie de proiecte, ceea ce a dus la o apreciere de 40,8% a volumului lucrărilor pe acest segment. O pondere importantă au avut-o și lucrările de întreținere și renovare care au ajuns la 20,04% din volumul total al lucrărilor, în timp ce reparațiile capitale au generat o creștere de 11,4%.

Din totalul volumului de lucrări de construcții în funcție de segment, clădirile rezidențiale au înregistrat cel mai mic avans, 27,5%. Clădirile nerezidențiale au marcat un avans de 32,9%, în timp ce construcțiile inginerești au consemnat o creștere de 36,6%.

În primele 4 luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 17,8%. Pe elemente de structură au avut loc creşteri la construcţiile noi (+25,6%), lucrările de reparaţii capitale (+1%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii (+0,4%).

După ce în 2018 volumul lucrărilor de construcții a înregistrat o scădere în serie brută de 4,1%, 2019 pare să se prezinte ca un an al revenirii și al recuperării întârzierilor cauzate de reducerea ritmului din 2018.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.