Despre imobiliare /
10 iulie 2017

Schimbarea priorităților cumpărătorilor determină o scădere a popularității Prima Casă

apartamente noi

apartamente noi

Piața rezidențială se schimbă, iar ceea ce era și încă mai este principalul element generator de cerere, pare să își piardă din importanță. Cumpărătorul, în special cel din marile orașe, pare să fi trectu prețul în planul secund, promovând în topul listei de selecție a unei locuințe facilitățile și confortul. În aceste condiții, plafonul de 60.000 de euro propus de Prima Casă devine insuficient pentru finanțarea unei achiziții conforme cu nevoile cumpărătorului.

Evoluția nevoilor nu avea cum să fie posibilă fără o creștere a veniturilor adusă de dezvoltarea economică. De aceea, piața are un caracter dinamic în special în orașele din România care sunt și centre economice foarte active, iar Timișoara, alături de Cluj-Napoca, Sibiu, Iași, Brașov, Constanța și București. În aceste orașe, unde sunt dezvoltate o serie de proiecte imobiliare de anvergură, cumpărătorul începe să manifeste alte priorități în luarea deciziei de achiziție. Dacă până nu de mult prețul era aproape singurul criteriu, acum locația, facilitățile de confort ale imobilului, facilitățile cartierului și alte criterii care țin strict de preferințele personale ale cumpărătorului încep să lase prețul într-un plan secund.

În condițiile extinderii posibilităților financiare, cumpărătorul se reorientează de la locuințele entry-level, la cele medium-high, cu suprafețe mai generoase. Se poate sesiza o atenție din ce în ce mai mare acordată ansamblurilor rezidențiale noi care vin cu propuneri adaptate cumpărătorului modern, atât din punct de vedere al conceptului locativ, cât și din punctul de vedere al plusului de valoare prin care fiecare dezvoltatori încearcă să se remarce.

Cumpărătorul modern este dispus să plătească mai mult pentru o locuință adecvată nevoilor sale. În același timp este mult mai exigent și atent la detalii. Mai mult, este și un foarte bun negociator. Sursele de informație la care are acces foarte ușor online și documentarea minuțioasă pe care o face îi oferă niște informații importante care pot deveni argumente puternice într-o negociere.

Programul Prima Casă domină în ceea ce privește mijloacele de finanțare folosite pentru achiziția unei locuințe dar, în următorii ani, dacă piața își menține evoluția actuală, este foarte posibil să asistăm la schimbări radicale în programul Prima Casă, la reformarea sau chiar la retragerea lui.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.