Stiri /
22 iunie 2017

România deține cel mai vechi stoc de locuințe din UE

stoc locuinteUltimele date publicate de Eurostat referitoare la piața imobiliară din România relevă o realitate destul de tristă pentru țara noastră, unde, conform sondajului se regăsește cel mai vechi stoc de locuințe din Uniunea Europeană. Mai exact, sunt aproximativ trei milioane de apartamente construite înainte de 1989, dintre care cea mai mare parte au nevoie de reparații și renovări majore.

Lucrările de renovare sunt costisitoare, iar dacă raportăm la venitul mediu și la cheltuielile medii lunare pentru întreținerea gospodăriei, sumele care pot fi economisite sunt foarte mici, așa că, este nevoie de o perioadă extinsă de timp pentru strângerea sumelor necesare pentru renovare. Pe măsura trecerii timpului, lucrările care trebuie făcute sunt din ce în ce în ce mai detaliate iar sumele pe care proprietarii trebuie să le suporte sunt din ce în ce mai mari. Practic, ne învârtim într-un cerc vicios, cerc din care au ieșit 29% dintre români care reușesc să facă lucrări de renovare din venituri. 41% sunt nevoiți să economisească pentru a face lucrări de renovare în vederea sporirii confortului și siguranței. Aceste cifre sunt prezentate într-un sondaj IRSOP realizat pentru Asociația Băncilor pentru Domeniul Locativ din România.

Conform sondajului IRSOP, 84% dintre respondenți au semnalat cel puțin o problemă în locuință, în timp ce 91% au cumpărat cel puțin un produs pentru renovări și reparații, cum ar fi silicon vopsea, obiecte sanitare, gresie, faianță, etc.

Românii își plănuiesc atent renovările, chiar dacă prețul materialelor de construcții este mai mic decât cel înregistrat în țările din regiune. Cauza se regăsește în venituri. În Austria salariul mediu brut este de șase ori mai mare decât în țara noastră, iar în Slovacia de două ori, ceea ce se reflectă și în frecvența lucrărilor de renovare în locuință.

Contextul financiar a fost principalul generator al învechirii stocului de locuințe din România.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.