+40 732 999 996
office@sodolescu.ro
RO / EN
 

Totul despre izolatia exterioara a casei

16-09-2021

Confortul termic din interiorul locuintelor, indiferent de anotimp, depinde de calitatea si eficienta izolatiei exterioare a casei. Facuta corect, aceasta determina reducerea substantiala a costurilor atat pentru a incalzi casa, in timpul iernii, cat si pentru a o racori, vara.

●       Ce este casa pasiva

●       Ce este certificatul energetic

●       Izolatia exterioara si ce inseamna aceasta

●       Materiale folosite la izolatia exterioara

●       Cum alegi solutia optima de izolatie exterioara

Ce este casa pasiva
Locuintele clasice sunt una dintre cele mai mari surse de poluare. La nivel global, acestea consuma 36% din energia planetei si produc 39% din dioxidul de carbon si alte emisii. Datele sunt continute intr-un raport din 2019 al Agentiei Internationale pentru Energie, organism independent al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD). Constructiile pasive, care, in esenta, sunt proiectate si construite pentru a reduce la minimum posibil impactul asupra mediului si costurile energetice, sunt un deziderat de importanta majora, pentru ca pot asigura confortul termic, folosind un consum energetic mic si putine emisii.

Standardul maxim care defineste o casa pasiva, unde consumul de energie pentru asigurarea confortului termic este de doar 10% din cel necesar unei locuinte clasice, a fost intocmit de Institutul Passivhaus si este acceptat ca fiind un etalon spre care trebuie sa tinda toate locuintele noi, dar si cele clasice, prin ceea ce numim reabilitare termica. Astfel, se poate vorbi de casa pasiva, cea care nu consuma mai mult de 15 kWh/m2 pe an, pentru incalzire si racire, si cel mult 60 kWh/m2 pe an, energie primara pentru incalzire, apa calda si electricitate.

In prezent, circa 40.000 de locuinte din lume ating acest standard, multe altele se apropie considerabil de acest deziderat, iar una dintre conditiile principale pentru aceasta este izolatia exterioara a casei.

Trebuie spus ca nu orice locuinta poate fi transformata intr-o casa pasiva, dar orice proprietate poate fi imbunatatita in ceea ce priveste eficienta energetica, fapt care se va reflecta in valoarea facturilor, insemnand o reducere a consumului de energie si a emisiilor. Standardul energetic al unei locuinte este evaluat si confirmat prin certificatul energetic.

Ce este certificatul energetic
Cunoscut si sub numele de certificat de performanta energetica, certificatul energetic este un document legal, elaborat in urma unei metodologii specifice, care arata performanta energetica a unei cladiri sau a unor parti din aceasta (un apartament, de exemplu).

Documentul cuprinde date cu privire la consumurile de energie primara si finala, inclusiv din surse regenerabile de energie, precum si cantitatea de emisii in echivalent CO2. Certificatul poate fi eliberat in urma unei analize la fata locului si a unei evaluari dupa norme strict reglementate, doar de catre auditori energetici atestati.

Pentru cladirile deja construite, clasice, certificatul include si o serie de recomandari care pot duce la cresterea eficientei energetice si la reducerea consumului de energie. Este urmarita constant o crestere a utilizarii unor forme de energie nepoluanta si regenerabila, in cantitatea de energie consumata in total de respectivul imobil, casa sau apartament.

Obligativitatea certificatului energetic a fost introdusa in Romania prin Legea 159 din 2013, care a modificat si completat Legea 372 din 2005 privind performanta energetica a cladirilor, astfel incat, din iulie 2013, certificatul energetic a devenit obligatoriu la vanzarea sau inchirierea unui imobil sau a unei parti din acesta.

Documentul este obligatoriu si la receptia constructiilor noi din ansamblurile rezidentiale, precum si dupa lucrarile de renovare. Certificatul energetic este necesar pentru urmatoarele categorii de imobile:

●       case si blocuri de locuinte;

●       birouri, cladiri de invatamant (scoli, gradinite etc.);

●       spitale, clinici etc.;

●       spatii comerciale, hoteluri, restaurante;

●       cladiri destinate activitatilor sportive;

●       cladiri cu alte functiuni.

Sunt exceptate cladirile si monumente protejate care au valoare arhitecturala sau istorica si care nu pot fi adaptate din punctul de vedere al eficientei energetice, lacasurile de cult, cladirile cu statut provizoriu si cladirile nerezidentiale din domeniul agricol, precum si diferitele constructii cu suprafata mica sau care nu folosesc niciun tip de energie.

Izolatia exterioara si ce inseamna aceasta
Ca definitie general valabila, izolatia exterioara reprezinta un complex de masuri care tin de constructia unui imobil sau care sunt efectuate ulterior finalizarii constructiei si care au ca scop imbunatatirea eficientei energetice si confirmarea realizarii acestui demers, printr-un certificat energetic care sa incadreze respectivul imobil (indiferent de destinatia acestuia) intr-o clasa superioara din punctul de vedere al consumului de energie, pentru asigurarea confortului termic in interior.

In Romania, izolatia exterioara a locuintelor a inceput dupa 1990, iar in prezent, este unul dintre detaliile obligatorii ale constructiilor noi si una dintre etapele incluse in toate proiectele de renovare a unor cladiri vechi. Izolatia exterioara nu se refera, insa, doar la cresterea confortului termic, desi acesta este principalul scop. Procedura se poate realiza din materiale diverse, cu efecte diferite, fiind urmarite mai multe scopuri: izolatia termica, hidroizolatia si izolatia fonica.

Este important de adaugat faptul ca eficienta energetica a unei case vine din ceea ce specialistii numesc confort higrotermic, respectiv un raport ideal intre temperatura din locuinta si umiditate.

Mentinerea acestora la un nivel optim, pe toata perioada unui an, implica un consum mare de energie. Datele statistice actualizate ale Ministerului Economiei arata ca aproape 60% din consumul de energie al unei locuinte este utilizat pentru incalzire, iarna, iar circa 25% pentru racire, vara. Pentru alte utilitati domestice (iluminat, gatit, consum de apa) se utilizeaza, in medie, doar 20% din consumul energetic.

In consecinta, izolatia exterioara poate reduce considerabil aceste costuri si priveste peretii exteriori, dar si fundatia, terasa si acoperisul, pentru fiecare in parte urmand a fi utilizate materiale si procedee diferite. 

Exista trei motive principale pentru care izolatia exterioara aduce beneficii importante confortului din casa:

  1. Izolatia termica imbunatateste inertia termica a peretilor. Acestia se racesc, respectiv se incalzesc mai greu. Se realizeaza prin izolatia exterioara a peretilor, dar si a acoperisului, daca este cazul, precum si a zonelor cu materiale care permit schimbul de caldura, la care se adauga ferestrele de tip termopan, precum si o buna izolatie a conductelor de distributie a apei calde sau, dupa caz, a agentului termic.
  2. Hidroizolatia previne infiltrarea de apa si umezeala, aparitia mucegaiurilor si a igrasiei si mentinerea unui nivel optim de umezeala a aerului in interior, la valori cuprinse intre 40-50%. Hidroizolatia intereseaza mai ales fundatiile, zonele aflate in subsol sau la demisol, zona teraselor si a acoperisului, dar si peretii aflati la nivelul solului si, uneori, peretii exteriori. Aceasta are si rolul de a impiedica formarea vaporilor de apa si a condensului, atunci cand diferentele de temperatura dintre exteriorul si interiorul locuintei sunt mari.
  3. Izolatia fonica este necesara mai ales in zonele urbane, unde poluarea fonica a ajuns un factor de risc pentru sanatate. Materialele folosite sunt si foarte bune izolatoare termice. Izolatia fonica este utilizata si intre apartamente in blocuri, dar nu numai.
     

Materiale folosite la izolatia exterioara
Exista mai multe tipuri de materiale folosite la izolatia exterioara a casei. Cele mai multe dintre ele indeplinesc rol dublu, oferind protectie termica si izolatie fonica sau impotriva infiltratiilor de apa (indiferent ca este vorba din apa din sol, apa pluviala sau de cea rezultata din topirea zapezii).

Foarte des, izolatia exterioara este completata de procedee de izolatie interioara, pentru care se folosesc aceleasi materiale sau altele, in functie de scopul urmarit, de tipul constructiei si de riscurile la care aceasta este supusa, din punctul de vedere al conditiilor climatice.

Materialele folosite la izolatia exterioara trebuie sa indeplineasca un cumul de conditii

●       sa asigure atat inertia termica a peretilor, dar si o buna hidroizolatie;

●       sa aiba efect de izolator fonic;

●       sa nu aduca prejudicii mediului exterior.

●       sa fie usoare, pentru a nu aduce suprasarcina pe fundatie,

●       sa fie rentabile si sa poata fi montate usor;

●       materialele utilizate sa fie ignifuge;

●       sa nu permita acumularea de paraziti si daunatori;

●       sa aiba o buna rezistenta si eficienta in timp.

Tipuri de izolatie termica
Mai multe tipuri de materiale pot avea aceasta functie. Proprietatile acestora sunt asemanatoare, dar pot varia in timp, unele fiind solutii care dureaza, ramanand la fel de eficace, altele diminandu-si proprietatile pe parcurs.

Polistirenul este cel mai folosit material pentru termoizolatie, mai ales ca urmare a pretului bun si a faptului ca este relativ usor de montat. Exista doua tipuri de polistiren: expandat si extrudat.

Primul, polistirenul expandat (mai ieftin), este frecvent utilizat la constructiile noi, dar si la reabilitarile termice. Ceea ce conteaza este grosimea acestuia, o buna izolatie fiind realizata cu placi de polistiren expandat care au cel putin 10 centimetri grosime. Beneficiul este ca se monteaza simplu si este foarte usor, astfel ca nu incarca structura de rezistenta. Este util si pentru izolatii ale mansardelor, in combinatie cu sistemele de hidroizolatie, impiedicand formarea vaporilor si aparitia igrasiei sau a condensului. Polistirenul expandat are si efect de izolator fonic.

Dezavantajele constau in faptul ca poate lua foc usor (exista si o varianta ignifugata, dar proprietatea aceasta dispare, pe parcurs), permite infiltrarea rozatoarelor si se degradeaza in timp. In plus, este neprietenos cu mediul, procesul de fabricatie si deseurile fiind poluante.

Polistirenul extrudat (mai scump decat cel expandat) are toate beneficiile acestuia, dar este, in plus, mult mai dur (fiind folosit, uneori, la izolatia dusumelelor unde se monteaza incalzire prin pardoseala) si mult mai rezistent, desi ramane la fel de usor. Este foarte bun pentru izolatia zonelor aflate in subsol si a fundatiilor.

La capitolul dezavantaje, se adauga si acela ca determina formarea condensului si a vaporilor de apa, ceea ce poate favoriza aparitia igrasiei si a mucegaiurilor, daca nu este corect montat.

Vata minerala este al doilea cel mai utilizat material in constructii, pentru izolatia termica pe exterior. Sunt doua tipuri de vata minerala: de sticla si bazaltica, iar ambele pot fi utilizate pentru izolatia termica, indiferent de tipul de material din care este construita casa (caramida, BCA, lemn, metal sau beton), dar au unele caracteristici diferite, ceea ce face ca utilizarea lor sa fie diferentiata.

La izolatia termica a peretilor exteriori ai fatadelor, dar si a celor despartitori, interiori, este folosita vata minerala din sticla, pentru ca este mai flexibila si mai usor de montat decat cea bazaltica, este complet ignifuga, cu un bun efect de inertie termica si prietenoasa cu mediul. In plus, este mai usoara decat cea bazaltica si nu formeaza condens.

Vata minerala bazaltica se monteaza mai greu decat vata de sticla, are o densitate mai ridicata, astfel ca trebuie luata in calcul la structura de rezistenta. Are o durabilitate excelenta in timp, izoleaza foarte eficient acustic si termic, permite o foarte buna circulatie a vaporilor, nu formeaza condens, este prietenoasa cu mediul si are rezistenta maxima la foc. Nu este un mediu propice pentru rozatoare si insecte si protejeaza lemnul foarte bine.

Comparativ cu polistirenul, vata minerala este mai scumpa, dar pe termen lung, este mult mai avantajoasa.

Spuma poliuretanica este un compus sintetic pe baza de ulei mineral si zahar, cu o structura care acumuleaza un gaz ce are o conductivitate termica foarte scazuta, ceea ce-l face un perfect izolator termic si fonic. In plus, este impermeabila si rezistenta la foc. Dezavantajele sunt reprezentate de faptul ca poate duce la aparitia mucegaiurilor, mai ales daca spatiile izolate contin lemn si sunt insuficient ventilate. In plus, are un cost ridicat, se aplica relativ dificil si este neuniforma.

In ciuda acestor inconveniente, reprezinta una dintre cele mai utile si mai bune modalitati de izolatie, ca urmare a capacitatii de a patrunde in toate spatiile, realizand o etansare perfecta si formand un corp comun cu suprafata pe care este aplicata.

Eficienta spumei poliuretanice este maxima pe tot parcursul anului, aducand un plus de peste 40% la schimbul de caldura dintre interior si exterior. Este foarte usoara, respingatoare pentru rozatoare si - fapt demn de notat - foarte rezistenta in timp, atata vreme cat este ferita de expunerea la razele ultraviolete, care o distrug rapid.

Tipuri de hidroizolatie
Multe dintre variantele de izolatie termica functioneaza si ca solutii de hidroizolatie. In plus, pe langa acestea, se folosesc ca metode de impermeabilizare, mai ales pentru fundatii si acoperisuri, dar si pentru structurile care iau frecvent contact cu zone umede sau cu panza freatica, betonul impermeabil sau membrana bituminoasa, combinate cu amorsa bituminoasa.

Alaturi de acestea, se mai pot utiliza bitum, bitum cauciucat, diferiti produsi pe baza de polimeri, membrane PVC, diferiti compusi minerali si chimici.

Pentru a fi cu adevarat eficienta, hidroizolatia trebuie sa tina cont de situatiile specifice, respectiv nivelul panzei freatice, casa in panta sau in vale ori acumulare frecventa de apa in jurul imobilului. Tipul izolatiei se alege si in functie de materialele folosite la constructie, pentru a putea oferi o protectie eficienta impotriva infiltratiilor.

Izolatii fonice
Alaturi de celelalte materiale, care au si rol de protectie fonica buna si foarte buna (polistirenul si vata minerala), mai pot fi folosite rulourile exterioare din aluminiu. La acestea se adauga geamurile termopan, precum si usile izolate in interior. O izolatie fonica importanta este cea care se realizeaza pe peretii despartitori, din casa sau dintre apartamente, in cazul celor aflate in constructii de tip bloc sau duplex.

Materiale naturale
Alaturi de toate materialele mentionate deja, izolatia exterioara mai poate fi realizata si cu variante ecologice, naturale. Desi sunt eficiente si ofera un bun confort termic interior, indiferent de anotimp, materialele naturale trebuie tratate, pentru a nu fi o tentatie pentru paraziti si rozatoare. Un alt dezavantaj este durata relativ scurta de timp in care sunt eficiente cu adevarat, tocmai pentru ca, fiind naturale, sunt supuse degradarii. Trebuie luat in calcul ca toate acestea sunt inflamabile, daca nu sunt tratate ignifug.

Avantajele principale ale acestora sunt reprezentate de faptul ca nu polueaza (desi tratamentele chimice care sunt necesare pot polua mediul) si ca au un cost relativ redus. 

Cele mai populare materiale ecologice pentru izolatie exterioara sunt:

●       Stuful - este un foarte bun izolator termic si fonic, are o greutate foarte redusa, este usor de montat si i se poate prelungi durata de viata, prin tencuire;

●       lana de oaie - excelent izolator termic, dupa tratare impotriva parazitilor si ignifugare, dar relativ scumpa si eficienta cu adevarat doar inclusa in structura peretilor, zidita si tencuita;

●       Canepa - un foarte bun izolator termic si fonic, permeabila la vaporii de apa si cu o foarte buna rezistenta naturala la mucegaiuri si daunatori;

●       paiele - accesibile si usor de utilizat - dupa o procesare minima, pentru a forma baloti cu suprafata mare si grosime de cinci-zece centimetri, ofera o termoizolatie eficienta;

●       pluta prelucrata prin expandare - o solutie de termoizolatie naturala de lunga durata, care are si proprietati de izolare fonica, este rezistenta la foc si nu atrage daunatori si rozatoare, fiind foarte rezistenta la mucegaiuri.

Cum alegi solutia optima de izolatie exterioara
Pentru ca exista atat de multe posibilitati de izolatie termica, fonica si hidroizolatie, pentru exterior, varianta optima se alege in functie de fiecare situatie in parte, luand in calcul factorii de mediu (nivelul precipitatiilor, pozitia locuintei, nivelul panzei freatice), clima (media de temperatura, frecventa precipitatiilor, ierni geroase, veri calde), pozitia casei fata de punctele cardinale (orientarea spre nord este asociata cu incaperi mai reci si mai umede, de exemplu), gradul de umbrire al casei (prezenta copacilor), forma acoperisului, existenta mansardei si/sau a beciului si suprafata totala a peretilor exteriori.

Conteaza si tipul fundatiei, prezenta sau nu a camerelor la demisol sau subsol, dar si tipul materialelor de constructie folosite pentru pereti. Pentru a stabili ce tip de solutie este indicata, opinia unui specialist este importanta, mai ales ca trebuie luate in calcul atat de multe elemente. 

Termoizolatia si hidroizolatia implica anumite costuri care pot varia mult, in functie de materialul folosit si de manopera de executie. Stabilirea unui buget initial este utila, mai ales pentru ca eficienta energetica se poate obtine doar atunci cand izolatia exterioara este complet montata si finisata.

Un alt detaliu de care trebuie sa se tina cont este ca, in functie de materialele alese, izolatia exterioara poate sa fie cauza aparitiei condensului si a umezelii excesive in casa. Este important ca, dupa finalizarea lucrarilor, evolutia umezelii in casa sa fie monitorizata, pentru a vedea daca peretii „respira” eficient, iar ventilatia casei (aerisirea) este corect realizata. O atentie speciala trebuie acordata mansardelor si podului, mai ales structurii de lemn a acoperisului, pentru a nu dezvolta mucegaiuri, unele periculoase pentru sanatate, ca urmare a umezelii excesive. 

Nu in ultimul rand, trebuie respectata tehnologia pe care o implica fiecare tip de material in parte. Randamentul va depinde de respectarea acestor etape.

Chiar daca un proiect de izolatie exterioara poate parea, in ansamblul sau, costisitor, investitia se va amortiza destul de rapid, prin reducerea substantiala a cheltuielilor pentru incalzirea si racirea casei. In plus, o casa izolata corect este una a carei valoare de piata creste considerabil, ceea ce reprezinta un beneficiu care nu poate fi neglijat.

 

Urmareste-ne pe pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi oferte imobiliare din Timisoara.

Echipa noastra actualizeaza zilnic ofertele noastre imobiliare.

Sodolescu Imobiliare - agentie imobiliara Timisoara

Social media
© Copyright 2015-2021 Sodolescu Imobiliare