Stiri /
8 mai 2018

Primul trimestru din 2018 indică o temperare a creșterii prețurilor locuințelor

preturi-apartamenteÎn ultimii ani creșterile trimestriale au imprimat o apreciere accelerată a prețurilor locuințelor. Anul 2018 vine să schimbe puțin ritmu. Chiar dacă tendința de apreciere s-a menținut, ritmul acesteia s-a dovedit a fi mai temperat, cel puțin în primele trei luni ale anului.

Reducerea ritmului de evoluție a prețurilor s-a situat sub nivelul de 3%. În cele mai mari orașe ale țării, pretențiile vânzătorilor au înregistrat doar creșteri sensibile față de nivelul ultimelor trei luni ale anului trecut, conform datelor Imobiliare.ro. Cea mai mare creștere s-a înregistrat în Timișoara, unde primul trimestru al anului în curs a marcat o apreciere cu 2,6% a prețurilor locuințelor. Astfel, media pe metrul pătrat util în oraș a ajuns la 1.150 de euro.

La polul opus, cea mai redusă creștere a prețurilor a fost consemnată în București. În Capitală, evoluția în primul trimestru al anului în curs a fost de doar 0,7% față de trimestrul al patrulea al anului trecut.

Tendința de temperare a prețurilor este confirmată și de datele Eurostat. Biroul european de statistică indică un nivel al prețurilor cu 6,4% mai ridicat decât perioada similară a anului trecut. În urmă cu 12 luni, același indicator arăta o creștere mult mai consistentă, respectiv 12,9%. Temperarea s-a resimțit și în ultimul trimestru a lui 2017, când arăta o evoluție a prețurilor de 9,1%.

Institutul Național de Statistică vine la rândul său cu o confirmare a acestei tendințe prin prezentarea indicilor prețurilor de vânzare. Astfel, conform datelor centralizate și prelucrate de INS, în trimestrul al treilea din 2017 s-a înregistrat o scădere de 1,6% a prețurilor de tranzacționare a locuințelor, față de nivelul celui de-al doilea trimestru al anului trecut.

Temperarea creșterii nu este însă uniformă. Orașele reședințe de județ în care prețurile au fost la un nivel redus consemnează acum creșteri importante. Conform Imobiliare.ro, Miercurea-Ciuc este unul dintre aceste orașe. În primul trimestru din 2018, prețurile locuințelor au cunoscut cea mai mare creștere din țară, respectiv 17,8%, până la o medie de 820 de euro pe metrul pătrat util.

 

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.