Despre imobiliare /
11 august 2017

Prima Casă își pierde rolul de „motor” al pieței imobiliare

prima-casaÎn perioada de criză, Prima Casă a susținut „dinamica pieței rezidențiale fiind, în condițiile unui blocaj al creditării, singura alternativă pentru cei care doreau și își permiteau să achiziționeze o locuință, să dea curs acestei dorințe. Chiar și după criză, programul a rămas principalul generator de achiziții de pe piața rezidențială, dar lucrurile par să se schimbe, conform unei analize recente a Băncii Naționale a României (BNR).

Valentin Lazea, economistul șef al BNR și coordonatorul analizei spune că ponderea debitorilor eligibili pentru Prima Casă care pot plăti un avans mai mare decât cel minim este în creștere, apropiindu-se de avansul necesar pentru creditele rezidențiale clasice dedicate persoanelor fizice. În aceste condiții, programul deviază de rolul inițial, respectiv cel de a facilita accesul persoanelor fizice la finanțări avantajoase în vederea achiziției de locuințe, către o unealtă de transfer a unor sume de bani de la bugetul de stat către sectorul privat.

Menținerea programului Prima Casă va ridica probleme în ceea ce privește eficiența efortului bugetar deoarece activitatea de creditare s-a reluat și este din ce în ce mai dinamică, evoluție care ar putea ridica, la rândul ei probleme, evidențiază BNR în analiza pe care a realizat-o.

Analiza BNR cuprinde și evoluția programului Prima Casă de-a lungul timpului, concluzionând că acesta a avut un impact modest asupra celor pentru care a fost conceput, respectiv familiile cu venituri modeste.

Conform aceleiași analize a BNR, detaliată de Ziarul FInanciar, principalul beneficiu pe care l-a adus programul Prima Casa a fost facilitarea accesului la achiziția de locuință pentru tineri. Ponderea debitorilor care au până în 35 de ani este una importantă.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.