Stiri /
24 mai 2019

Prima Casă devine „O casă pentru fiecare familie”

o casa pentru fiecare familieProgramul Prima Casă în forma pe care o are acum va deveni istorie, după ce s-a bucurat de succes în anii de criză și cei care au urmat. A fost cel mai popular instrument pentru achiziția unei locuințe, dar pare că și-a atins limitele și are nevoie de o reorientare.

Schimbările care vin la nivelul programului guvernamental care facilitează accesul la finanțare în vederea achiziției unei locuințe intervin atât la nivelul denumirii, cât și a condițiilor de eligibilitate. Așadar, „O casă pentru fiecare familie” se adresează celor care doresc să achiziționeze o primă locuință sau românilor care vizează o locuință mai mare dar, cu anumite modificări față de programul Prima Casă.

  • Trebuie îndeplinită condiția familiei formată din cel puțin doi membri adulți sau un adult și un copil.
  • Familia este eligibilă dacă nu deține mai mult de un credit Prima Casă.
  • Veniturile nu pot depăși 8.000 de lei de persoană, 10.000 de lei pentru o familie cu 2 membri și 11.000 lei pentru oi familie cu 3 membri sau 12.000 de lei pentru o familie formată din 2 adulți și doi copii.
  • În cazul unui upgrade rezidențial se poate opta pentru o locuință mai mare, dar suprafața acesteia nu poate depăși 100mp.
  • Durata creditului este de maxim 20 de ani, iar costul, respectiv dobânda este fixată la 5,5%/an pe toată durata de derulare a creditului.
  • Avansul pentru locuințele achiziționate prin program cu o valoare mai mică sau egală cu 570.000 de lei poate fi cuprins între 5% și 10% din valoarea creditului. Se poate opta și pentru un avans mai mare de 10%.
  • Garanția oferită de stat crește la 80% din valoare creditului.
  • Un aspect interesant care intervine în cadrul programului este acordarea unei prime de 700 de lei pe metru pătrat construit pentru locuințele noi cu suprafețe cuprinse între 50mp și 100mp.

Acestea ar fi doar câteva dintre propunerile care au fost consemnate în ordonanța de urgență care reglementează noul program. „O casă pentru fiecare familie” primește un caracter social, profil care tindea a se îndrepta Prima Casă.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.