Stiri /
22 noiembrie 2017

Prima Casă ar putea suferi schimbări majore

prima casaÎn jurul programului Prima Casă s-au vehiculat, deja de ceva timp, o serie de schimbări majore prin care, eligibili pentru a obține garanția de la stat pentru creditele imobiliare să fie doar o anumită categorie de aplicanți, definită prin nivelul veniturilor. Astfel, se dorește o reorientare a programului, de la o unealtă de stimulare a pieței imobiliare, către o latură socială, respectiv susținerea celor cu venituri mai mici să-și poată achiziționa o locuință.

S-au adus în discuție mai multe modificări, dar cea mai importantă este introducerea unor criterii bazate pe veniturile aplicanților. Discuțiile sunt încă într-o fază incipientă, așa că, modificările, oricare ar fi ele, nu vor intra în vigoare de anul viitor. Anunțul oficial privind demersurile de reorientare a programului Prima Casă au fost făcute în cadrul unei conferințe de specialitate de către Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului, preluată de Profit.ro.

Măsura unei targetări sociale ar face ca, practic, în plafoane chiar mai mici decât cele actuale, să putem acorda garanții și să facilităm accesul la creditele ipotecare targetat pentru anumite segmente sociale, bineînțeles, luând în calcul și riscurile care provin“, a susținut șeful Trezoreriei.

Imprimarea unui caracter social programului poate fi și o reacție la creșterea prețurilor locuințelor, context în care plafonul maxim prevăzut de programul Prima Casă este insuficient pentru achiziția unui apartament care să corespundă nevoilor unei familii, cel puțin în marile orașe din România. Mai mult, băncile au venit cu propuneri de credite imobiliare accesibile, independente de programul Prima Casă, așa că, cel puțin o parte dintre cei care aplică la finanțare în cadrul programului s-ar încadra și la un credit imobiliar clasic, poate și pentru o sumă mai mare. O sumă mai mare înseamnă automat și achiziția unei locuințe pliate mai bine pe nevoile locative actuale dar și pe cele de perspectivă.

Pentru 2017 programul Prima Casă a avut un plafon de 2,5 miliarde de lei. Pentru anul viitor, plafonul va scădea la 2 miliarde de lei, nivel la care se va menține până în 2020.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.