Tranzactii imobiliare /
2 martie 2018

Prima Casă 2018 dă semne clare că programul se apropie de „pensionare”

Prima-Casa-2018Recent Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) a anunțat lansarea programului Prima Casă 2018 după ce Ministerul Finanțelor Publice a aprobat plafonul de 2 miliarde de lei disponibil pentru garantarea creditelor imobiliare contractate prin program în acest an.

Prima Casă 2018 se lansează cu o oarecare întârziere, în ultimele luni ale anului trecut fiind blocat din cauza lipsei de fonduri. Chiar dacă blocarea programului nu a avut repercusiuni semnificative asupra pieței în ceea ce privește numărul tranzacțiilor. În timp ce mulți cumpărători s-au orientat către creditele imobiliare „clasice” oferite de bănci, o parte importantă dintre cumpărători au așteptat relansarea Prima Casă pentru a relua demersurile de achiziție a unei locuințe.

Anul acesta plafonul garanțiilor este mult sub nivelul celui pus la dispoziție pentru ediția precedentă a programului. În 2017, cumpărătorii au avut la dispoziție un plafon de 2,675 miliarde de lei, sumă care s-a dovedit insuficientă spre finalul anului trecut, fiind epuizată pe fondul cererii mari.

În timp ce la edițiile din alți ani ale programului, în 2017 nu au fost acordate suplimentări, respectându-se cu strictețe planul adoptat la finalul anului 2016, plan prin care se încerca diminuarea graduală a influenței pe care o are programul Prima Casă în piața imobiliară. În același timp, se dorește o diminuare a intervenției statului în piață, mai ales în condițiile în care piața nu se confruntă cu o criză.

Conform planului implementat la finalul lui 2016, până în 2020, inclusiv, plafonul se va menține le 2 miliarde de lei, urmând ca în 2021 să scadă la 1,5 miliarde. Astfel, se dorește retragerea statului din piață și încurajarea cumpărătorilor să se orienteze către ofertele standard ale băncilor.

Prima Casă nu se va retrage complet de pe piață, ci își va schimba orientarea. În viitor, programul va primi un caracter social și se va adresa celor care nu se pot încadra în criteriile de acordare a creditelor imobiliare standard ale băncilor.

În cei 10 ani de activitate, programul Prima Casă a ajutat piața într-un moment de blocaj și a făcut mai accesibilă finanțarea în vederea cumpărării unei locuințe pentru un segment de piață mai puțin activ până la acea vreme, respectiv tinerii până în 35 de ani.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.