Stiri /
22 noiembrie 2018

Prețurile locuințelor rămân cu 38% sub nivelul maxim înregistrat înaintea crizei

preturi-locuinteEvoluția din ultimele luni manifestată pe piața imobiliară a determinat o serie de voci să prevestească începutul unei noi crize severe. În timp ce aceste voci fac o serie de previziuni sumbre, există și viziuni mai optimiste.

Conform domnului Sergiu Oprescu, președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), citat de Economica.net, prețurile pe piața imobiliară sunt cu un procent semnificativ sub nivelul anului 2009, respectiv cu 38%. Domnul Oprescu apreciază criza financiară ca un moment de restabilire a echilibrului între cerere și ofertă. În același timp, în ultimii ani s-a constituit un stoc de locuințe finalizate care ar putea satisface o cerere susținută în următoarea perioadă.

Oprescu apreciază creșterea prețurilor susținută începută în 2015 ca fiind una temperată. Un rol în influențarea ritmului creșterii l-a avut și mecanismul de alertă instituit la nivelul UE care se activează la o creștere a prețurilor care depășește 6%. Până acum România nu a depășit acest prag.

O perspectivă interesantă lansată de președintele ARB este legată de susținerea financiară a cererii. Dacă până acum cererea de creditare imobiliară a fost susținută de economiile populației care au crescut semnificativ în ultimii 10 ani, respectiv cu 30 de miliarde de euro, urmează o schimbare de paradigmă. Introducerea unor obligațiuni ipotecare ar putea fi soluția pentru o susținere financiară a tranzacțiilor în perioada care urmează.

În prezent nu există o instituție financiară acreditată de BNR care să acorde astfel de instrumente financiare. Există o singură instituție financiară în curs de acreditare care ar putea veni pe piață cu primele obligațiuni ipotecare în cursul anului viitor.

Chiar dacă în luna septembrie a fost marcată o temperare pronunțată a activității pe piața imobiliară, perspectivele rămân optimiste. Chiar dacă vor exista unele schimbări mai mult sau mai puțin profunde, va exista în continuare acces la finanțare în condiții echitabile.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.