Tranzactii imobiliare /
23 martie 2018

Poți vinde un apartament cumpărat prin Prima Casă pentru a face un upgrade imobiliar?

prima casaLa un moment dat, mai devreme sau mai târziu, în viața unei familii, nevoile rezidențiale evoluează. Schimbările pot veni din diferite părți, fie familia crește și are nevoie de mai mult spațiu, fie intervin oportunități de carieră care impun relocare. Indiferent de motiv, în cazul deținerii unui apartament achiziționat prin Prima Casă, intervine posibilitatea vânzării lui pentru a putea susține satisfacerea noilor nevoi locative.

Atunci când vine vorba de vânzarea unei proprietăți achiziționate prin programul Prima Casă, există un set de condiții mai speciale. Ai nevoie de acordul Ministerului Finanțelor Publice pentru a realiza vânzarea. Acest acord este ușor de obținut dacă au trecut cel puțin cinci ani de la achiziționarea locuinței prin Prima Casă.

Situația se complică dacă nu au trecut încă cei cinci ani, iar nevoile locative nu mai pot suferi amânare. Totuși, există variante prin care situația poate fi rezolvată.

  • Poți solicita transferul responsabilității ratelor către o altă persoană eligibilă pentru Prima Casă, dovedindu-ți incapacitatea de plată.
  • Programul îți oferă posibilitatea să cumperi o locuință mai mare și să renunți la cea actuală.
  • Cea mai simplă și, în același timp, soluția cel mai greu realizabilă, este achitarea integrală a creditului din surse proprii, și începerea demersurilor pentru obținerea unei finanțări în vederea achiziției unei locuințe pliate pe nevoile locative actuale.

Este nevoie și de acordul băncii, în cazul în care nu a expirat perioada de cinci ani, a interdicției de înstrăinare. Banca poate decide dacă poate fi ridicată temporar această interdicție.

Programul Prima Casă a prezentat oportunități foarte bune de achiziție a unei locuințe, în special pentru tineri, de obicei cupluri sau proaspăt căsătoriți. Aceștia s-au orientat, în mare parte, către apartamente cu două camere, iar odată cu evoluția familiei nevoile locative s-au schimbat. De aici decurge și un număr tot mai mare de cumpărători care încearcă o actualizare a locuinței în conformitate cu noile nevoi.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.