Tranzactii imobiliare /
21 ianuarie 2019

Piața imobiliară marchează o tendință de maturizare în 2019

tendinte piata imobiliara 2019

Creșterea cererii de locuințe de clasă medie, răspunsul ofertei și scăderea influenței programului Prima Casă sunt semne clare ale unei maturizări manifestate de piața imobiliară. O măsură care poate avea un impact pozitiv major asupra procesului de maturizare, dar și asupra accesului cumpărătorilor la locuințe ar fi majorarea plafonului de aplicare a TVA-ului de 5%.

Evoluția pozitivă a cererii pe segmentul de mijloc al pieței a dus, în 2018, la diversificarea ofertei. Dezvoltatorii cu proiecte active în Timișoara și în localitățile limitrofe s-au concentrat pe alternative locative care să aducă un plus de valoare din perspectiva calității vieții pe care o oferă. Cumpărătorul potențial a devenit mult mai atent la o serie de detalii, căutând în locuințele pe care le sondează posibilitatea de personalizare în funcție de stilul său de viață.

Cel puțin în marile orașe, inclusiv în Timișoara, cumpărătorul este dispus să accepte un cost suplimentar în condițiile în care apartamentul este adaptat nevoilor sale specifice. Această evoluție a puterii de cumpărare și a exigențelor cumpărătorului a dus, cel puțin la nivelul tranzacțiilor imobiliare din Timișoara la o scădere a popularității achizițiilor prin programul Prima Casă.

Condițiile actuale determină o problemă care ar putea restrânge accesul la locuințe pentru o serie de cumpărători. Trecerea către locuințe de pe segmentul mediu a dus la depășirea pragului de aplicare a unui TVA de 5% pentru locuințe. Creșterea plafonului de aplicare a unui TVA preferențial la locuințe situate în categoria medie de preț ar fi o măsură benefică pentru stabilitatea pieței în acest an, afirmă specialiști citați de Imobiliare.ro. Astfel, pentru un procent semnificativ de cumpărători s-ar facilita accesul către achiziția de locuințe.

2019 se anunță un an stabil din perspectiva tranzacțiilor imobiliare și unul temperat din punctul de vedere al creșterii prețurilor. Se așteaptă ca prețurile să se mențină la nivelul actual, cu variații negative sau pozitive minore.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.