Stiri /
29 martie 2019

Paradox: prețul apartamentelor cade pe măsura creșterii suprafeței

blocPiața imobiliară înregistrează o tendință cel puțin interesantă. Apartamentele devin mai ieftine pe măsură ce crește suprafața. Acest fenomen se aplică doar în cazul unităților locative poziționate în construcții vechi. Apartamentele din blocurile noi nu se încadrează în această tendință a prețurilor.

Conform unei analize a specialiștilor Imobiliare.ro, cu cât un apartament vechi este mai spațios, cu atât este mai ieftin. Așadar, cu cât suprafața crește, cu atât scade prețul pe metrul pătrat. Astfel, prețul pe metru pătrat într-un apartament cu două sau trei camere poate fi cu până la 30% mai mic decât prețul unei garsoniere aflate într-un bloc vechi.

Bineînțeles, cu cât un apartament este mai mare, cu atât prețul total va fi mai mare. Totuși când vine vorba de exprimarea costului unei locuințe vechi la metru pătrat, situația poate să intre în această tendință paradoxală.

Potrivit studiului celor de la Imobiliare.ro, unitățile locative cele mai scumpe din perspectiva prețului pe metru pătrat sunt garsonierele. La polul opus se află apartamentele cu patru camere care, raportat la prețul pe metrul pătrat afișează o valoare net inferioară unităților locative mai mici.

Cea mai mare diferență de preț pe metrul pătrat între locuințele vechi și locuințele noi se înregistrează în Timișoara. Aici, diferența ajunge până la 32%. Astfel, prețul pe metrul pătrat pentru o garsonieră într-un bloc nou ajunge la 1.383 de euro, în timp ce prețul pe metru pătrat pentru un apartament cu patru camere într-o construcție similară ajunge la doar 1.049 euro. Un apartament cu două camere se situează la o medie de 1.260 euro pe metrul pătrat, în timp ce un apartament cu trei camere într-un bloc vechi ajunge la un cost mediu pe metrul pătrat de 1.158 euro.

Cel mai echilibrat raport se înregistrează în Constanța, unde diferența de preț este de doar 2,25%.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.