Uncategorized /
5 septembrie 2018

Mediul rural domină pe segmentul construcției de locuințe noi

constructie casaDiferențele dintre mediul urban și cel rural din perspectiva construcției de locuințe noi sunt din ce în ce mai mari. La nivel național, luna iulie 2018 s-au eliberat 4430 de autorizații pentru construirea de clădiri rezidențiale, din care 59,6% au fost pentru zona rurală, conform datelor publicate de către Institutul Național de Statistică (INS).

În zona de vest și nord-vest a țării luna iulie 2018 a marcat o temperare a apetitului pentru construcția de locuințe noi în comparație cu luna iulie a anului precedent. Astfel, în zona de vest s-au eliberat mai puțin cu 39 de autorizații, în timp ce zona de nord-vest a înregistrat o scădere cu 25 de autorizații față de luna a șaptea din 2017.

Explicația orientării construcției de locuințe noi către zona rurală se explică prin caracterul limitat al spațiului urban. Timișoara nu face excepție de la această regulă a orientării către mediul rural. În timp ce în oraș se înregistrează o creștere importantă a construcției de spații comerciale și de birouri, manifestată în ultimii ani, construcțiile rezidențiale se orientează către periferie și către localitățile limitrofe.

În acest context s-au dezvoltat din punct de vedere rezidențial Dumbrăvița, Moșnița, dar și Girocul. În aceste localități se dezvoltă în permanență locuințe noi. Acestea atrag cu preponderență cumpărătorii tineri care sunt dispuși să sacrifice avantajele unei locuințe în oraș, dar într-o clădire veche pentru o locuință modernă, adaptată stilului lor de viață și nevoilor locative.

2018 marchează o creștere a construcțiilor rezidențiale

Față de anul precedent, 2018 vine cu o creștere importantă a autorizațiilor de construire pentru clădiri rezidențiale. În intervalul ianuarie-iulie 2018, la nivel național au fost aprobate 57.253 de unități locative, față de 48.412 în același interval din 2017.

O tendință interesantă care poate fi identificată în raportul INS este micșorarea suprafețelor utile ale unităților locative autorizate. Astfel, dacă în iulie 2017 suprafața medie era de 114 mp, în 2018 aceasta scade la 105 mp.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.