Stiri /
15 martie 2019

Începutul anului a marcat o scădere a sectorului construcțiilor

santierLucrările de construcții au început anul 2019 într-un trend descendent față de peroada similarăa anului trecut. Conform datelor publicate vineri, 15 martie 2019 de către Institutul Național de Statistică (INS), scăderea în ianuarie 2019 față de ianuarie 2018 a fost de 4,9%.

Tendința de scădere înregistrată în ianuarie continuă decelerarea ritmului construcțiilor materializat și în luna decembrie a anului trecut. În decembrie 2019, volumul lucrărilor de construcții a scăzut, pe serie brută, cu 6,5%.

În ianuarie, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut atât ca serie brută cu 4,9% faţă de luna corespunzătoare a anului precedent cât şi ca serie ajustată cu 8,3% în funcţie de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, scrie News.ro, conform comunicatului oficial INS.

Pe elemente de structură s-au înregistrat scăderi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 13,4% şi la lucrările de construcţii noi cu 4%. Lucrările de reparaţii capitale au crescut cu 10%.

”Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti cu 10,6% şi la clădirile nerezidenţiale cu 9%. Clădirile rezidenţiale au crescut cu 10,1%”, se arată în comunicat.

În 2018, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut pe total, ca serie brută, cu 4,1%.

În mod tradițional prima începutul și finalul anului reprezintă perioade în care ritmul construcțiilor cunoaște o scădere destul de importantă. Totuși, anul 2019 a început cu o temperare importantă a ritmului, chiar dacă necesarul pe segmentul rezidențial este departe de a fi acoperit.

Chiar dacă la nivel național se poate consemna o scădere a ritmului construcțiilor, în zonele în care cererea este una susținută, apar proiecte interesante pe segmentul rezidențial, proiecte care și reușesc să convingă un cumpărător devenit din ce în ce mai selectiv și mai atent la detalii.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.