Stiri /
10 septembrie 2019

Începe programul “Casa Verde”. Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a primi finanțări nerambursabile?

A fost demarat programul “Casa Verde” prin care se oferă finanțări nerambursabile persoanelor fizice care doresc să-și instaleze panouri fotovoltaice pentru producția și alimentarea cu energie electrică a locuințelor.

Obiectivul acestui program este cel de creștere a eficienței energetice a locuințelor, odată cu îmbunătățirea calității aerului, precum și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Montarea panourilor fotovoltaice pe locuințele private va contribui la îndeplinirea acestor obiective deoarece va reduce impactul pe care gospodăriile îl au asupra mediului, asigurându-le necesarul de energie electrică din producție proprie, provenită dintr-o sursă ecologică.

În același timp, gospodăriile se vor transforma în producători ecologici de energie electrică deoarece surplusul va fi livrat în rețea, generând astfel venituri proprietarilor.

Finanțarea maximă acordată prin acest program este de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, dar fără să depășească suma de 20.000 lei.

Din punctul de vedere al beneficiarului validat în program, acesta va plăti instalatorului de panouri fotovoltaice diferența dintre suma finanțată și valoare totală a lucrărilor. Bineînțeles, instalatorul trebuie să fie validat pentru a putea furniza sisteme fotovoltaice în cadrul programului. Lista completă a instalatorilor validați se regăsește pe site-ul Administrației Fondului de Mediu (AFM).

În principiu, documentele necesare pentru ca un solicitant să devină eligibil în acest program sunt unele simple, așa că birocrația nu este foarte stufoasă. Este nevoie de o cerere tip și de o declarație pe proprie răspundere. Informații complete pentru completarea și redactarea celor două documente se regăsesc pe site-ul AFM.

Odată ce a fost acceptat în cadrul programului, solicitantul poate consulta lista instalatorilor validați și să înceapă să ceară oferte.

Finanțările vor fi acordate până la epuizarea plafonului de 536 de milioane de lei acordat prin Programul Operațional Regional.

 

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.