Stiri /
3 noiembrie 2017

Eurostat: Românii preferă statutul de proprietari

proprietariUltimul studiu al Oficiului European de Statistică, Eurostat, clasează România pe primul loc în ceea ce privește procentajul celor care au statutul de proprietari și locuiesc în apartamente sau case pe care le dețin. Așadar, în 2016 96% dintre români erau proprietari în ce media Uniunii Europene era la 69,3%, ceea ce demonstrează clar o tendință către achiziția de locuințe. Achiziția unei locuințe este un obiectiv major pentru români, în timp ce europenii sunt deschiși și la locuitul în chirie pe termen lung.

Anul 2016 a marcat în fiecare stat membru UE un număr mai mare de proprietari de locuințe decât chiriași. România, cu 96%, este pe primul loc, urmată de Lituania cu 90,3%, Croația cu 90,1%, Slovacia cu 89,5% și Ungaria cu 86,3%. În partea inferioară a clasamentului privind statutul de proprietari, se află Germania, unde 51,7% locuiesc în locuințe aflate în proprietate, Austria cu un procent de 55%, Danemarca 62%, Marea Britanie 63,4%, Franța 64,9% și Suedia cu 65,2%.

În ceea ce privește tipul de locuință, respectiv casă sau apartament, în România 63,7% din populație locuia anul trecut în case, 63,7%, în timp ce la bloc locuiau 36,3% dintre români.

România înregistrează și cel mai mic procentaj de chiriași, 4%, mult sub media europeană care era în 2016 de 30,7%.

În mare parte, românii văd statutul de chiriaș ca o soluție locativă temporară și tind să devină proprietari, în timp ce cetățenii celorlalte țări din UE, în special cetățenii țărilor vestice au o perspectivă diferită asupra chiriei. O văd ca pe o soluție locativă pe termen lung, chiar ca pe una permanentă și o preferă deoarece le oferă mai multă flexibilitate și libertate de a-și alege locuința în funcție de nevoi și de schimbarea acestora.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.