Stiri /
21 februarie 2019

Cum va arăta programul Prima Casă 2019?

apartament-prima-casa-2017Programul Prima Casă a avut un rol decisiv în ușurarea accesului tinerilor la locuințe. Acesta a fost eficient în specialîn perioada crizei, dar și în perioada de revenire a pieței. Acum însă, realitățile s-au schimbat, iar programul guvernamental se reorientează către o nouă nișă a cumpărătorilor potențiali de locuințe.

Dacă încă de anul trecut au apărut o serie de voci care mizau pe imprimarea unui caracter social programului, în 2019, acest caracter potențial pare să fie din ce în ce mai aproape de a deveni caracteristic pentru Prima Casă. Sunt preconizate o serie de schimbări în termenii și condițiile de acordare a sprijinului guvernamental.

Printre măsurile care sunt aduse cel mai frecvent în discuție atunci când vine vorba de imprimarea unui caracter preponderent social programului Prima Casă se numără impunerea plafonului maxim de vârstă la 35 de ani și unul al veniturilor nete de 3.000 de lei.

Prin aceste măsuri, programul și-ar putea pierde poziția de „motor” al pieței imobiliare, statut care l-a consacrat încă de la lansare. Totuși, succesul programului în forma activă până acest an ar fi putut înregistra o scădere importantă, în contextul în care plafonul maxim de finanțare nu mai reușește să acopere o arie foarte largă de locuințe, restricționând cumpărătorul la apartamente cu cel mult două camere.

Cert este că programul va continua cu orientarea facilitării accesului la locuințe pentru acea categorie de cumpărători care nu ar fi putut îndeplini criteriile de eligibilitate pentru forma anterioară, în special din cauza veniturilor.

Imprimarea unui caracter social nu este, în fond, o măsură rea, doar că oferta de locuințe care să se încadreze în plafonul maxim de finanțare este una destul de restrânsă, în special în Timișoara și în localitățile limitrofe.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.