Sfaturi practice /
5 iulie 2019

Cum poți anticipa cele mai bune perioade pentru vânzarea sau cumpărarea unei locuințe?

apartamentIdentificarea momentului potrivit pentru vânzarea sau cumpărarea unei locuințe poate avea beneficii importante. Pentru a profita de aceste beneficii, decizia, indiferent de tipul tranzacției, trebuie să fie una informată.

Criteriile pentru identificarea momentului potrivit sunt multiple și variabile. Totuși, dacă ai timp să alegi cel mai bun moment pentru a face o tranzacție imobiliară, sunt câteva aspecte care oferă indicii importante. Documentează-le și aplică-le în demersul tău.

Atenție la tendințele locale

Este foarte important să identifici tendințele la nivel local. Aceste influențează mediul în care urmează să faci tranzacția. De exemplu, chiar dacă la nivel național se înregistrează o tendință de scădere a prețurilor, la nivel local, este posibil ca prețurile locuințelor să înregistreze aprecieri semnificative.

Mai mult, este recomandat să mergi și mai în detaliu. Încearcă să vezi cum se manifestă piața în carterul vizat. Și aici pot exista diferențe între ceea ce se întâmplă la nivelul orașului.

În această fază este recomandată discuția cu un agent imobiliar care îți poate prezenta o imagine de perspectivă asupra pieței locale și, implicit, asupra cartierelor de interes.

Condițiile de creditare

În cazul nevoii de finanțare, este foarte importantă explorarea variantelor de creditare. Ofertele băncilor diferă și există și programul guvernamental care susține achiziția de locuințe. Mai mult, există și posibilitatea ratelor la dezvoltator.

Studiază cu atenție toate variantele disponibile, evaluează-le și alege-o pe cea care se potrivește cel mai bine disponibilităților tale financiare. Angajamentul financiar luat pentru achiziția unui apartament este unul pe termen lung, așa că este esențial să evaluezi toate variantele.

Anotimpurile

În mod tradițional, primăvara este cel mai bun sezon pentru vânzători. Totuși, odată cu evoluția tehnologiei, numărul tranzacțiilor se răspândește uniform pe toată durata anului. Cumpărătorii caută în permanență de pe telefoanele mobile, de pe tablete, de pe PC-uri ceea ce poate face ca o tranzacție să se finalizeze în Ajunul Crăciunului.

Banii nu sunt totul

Deși cumpărătorii au bugetele foarte bine stabilite, iar vânzătorii au prețurile puse după criterii concrete, există și o serie de alte aspecte subiective care diferă de la om la om. Chiar dacă, cel puțin teoretic, tranzacția se poate finaliza cu beneficii pentru ambele părți, există rețineri de natură emoțională și practică. Aceste rețineri venite din oricare dintre cele două părți pot fi doar de moment, dar pot periclita definitiv finalizarea tranzacției.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.