Sfaturi practice /
8 ianuarie 2018

Cum poate fi influențată decizia de cumpărare a unei locuințe de distanța față de locul de muncă?

traficÎn condițiile în care traficul din Timișoara devine din ce în ce mai aglomerat, mai ales la orele de vârf, alegerea unei locuințe în funcție de poziționarea locului de muncă este un criteriu care câștigă poziții importante pe lista de priorități a cumpărătorului timișorean. O locuință care pare perfectă, dar este în partea opusă a orașului față de locul de muncă, pare să merite sacrificiul timpului petrecut zilnic în trafic. Totuși, după câteva zile, alegerea s-ar putea să fie regretată, iar argumentele care au determinat achiziția să nu mai fie chiar atât de valide, odată confruntate cu timpul petrecut în trafic.

Înainte de poziționarea față de serviciu, familiile cu copii au în vedere poziționarea față de școli. Bineînțeles toți cumpărătorii își doresc o locuință într-un cartier liniștit, cu școli bune și aproape de serviciu, dar aceste condiții ideale sunt greu de îndeplinit. Întotdeauna cumpărătorul trebuie să-și stabilească prioritățile și să fie dispus la unele compromisuri astfel încât să găsească cel mai bun raport pe care i-l poate oferi piața locală în momentul cumpărării.

Câteva elemente care ar putea fi luate în calcul în procesul de căutare a unei locuințe în Timișoara, astfel încât decizia finală să se plieze cât mai bine pe criteriile specifice ale cumpărătorului.

Prețul locuinței

O mare parte dintre multinaționalele din oraș au sedii în zona centrală. De asemenea, o serie de școli foarte bune sunt tot în zona centrală, așa că cele două priorități care țin de proximitate ar fi îndeplinite. Totuși, există și unele dezavantaje. În primul rând, prețul locuințelor care este mai mare în această zonă, după care intervin și o serie de alte dezavantaje, cum ar fi aglomerația, criza de locuiri de parcare și accesul destul de dificil către centre comerciale.

Costurile deplasărilor curente

Traversarea orașului poate varia foarte mult, depinde de oră. Astfel, se poate ajunge de la o traversare rezonabilă Calea Aradului – Calea Buziașului cu o durată de 20 min și la peste o oră petrecută în trafic. În cazul în care vei avea de circulat la orele de vârf, acest timp petrecut în trafic se va traduce în cheltuieli suplimentare care ar putea afecta bugetul familiei.

Flexibilitatea locului de muncă

În cazul în care ai un loc de muncă flexibil, respectiv un job care să-ți permită să-ți organizezi timpul de lucru astfel încât să eviți orele de vârf, atunci poți face compromisul distanței. Totuși, trebuie documentată situația cu școlile. O serie de companii oferă și posibilitatea lucrului de acasă, una sau mai multe zile pe săptămână, așa că, în acest context costurile cu deplasarea ar scădea considerabil.

Stilul de viață

Un factor determinant în alegerea unei locuințe este stilul de viață. Astfel dacă ai o viață socială activă, ieși în oraș, atunci o locuință la periferie te-ar priva de „micile plăceri ale vieții” sau te-ar sili să te angajezi în cheltuieli suplimentare.

Distanța față de locul de muncă devine un criteriu important, dar variază în funcție de serie de criterii individuale, specifice fiecărui cumpărător. Ca regulă generală, timpul consumat cu drumurile zilnice ar trebui redus la minim, optimizat între serviciu, școli, cumpărături, etc. astfel încât timpul petrecut cu familia sau cel dedicat hobby-urilor să câștige teren.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.