Despre imobiliare /
7 februarie 2018

Cererea de pe piața imobiliară crește prețurile și scade calitatea ansamblurilor rezidențiale noi?

blocuri noiDin 2010 piața imobiliară din România a fost într-o ascensiune permanentă. Programul Prima Casă, în primă instanță, după care creditele accesibile, au alimentat înclinația cumpărătorilor tineri de a renunța la chirie și de a deveni proprietari. Dezvoltatorii răspund la cerere cu ansambluri rezidențiale care, pentru a se încadra în bugetele disponibile ale cumpărătorilor ajung să nu respecte prevederile legale care asigură spațiul minim de confort pentru un apartament.

De cele mai multe ori aceste prevederi sunt respectate, dar există situații în care cumpărătorul poate fi prins într-o capcană. Poate găsi la un preț avantajos o garsonieră într-un ansamblu rezidențial nou la roșu sau în faza de proiect. Această garsonieră poate părea o „afacere” foarte bună, dar s-ar putea să nu respecte aspecte care țin de suprafața minimă prevăzută de lege. Cumpărătorul ar trebui să se documenteze înainte de achiziționa astfel de unități locative astfel încât să nu fie expus riscului achiziției unei unități locative neconforme. Același risc poate interveni nu doar la garsoniere, ci și la apartamentele cu două camere.

O garsonieră ar trebui să aibă suprafețele utile minime cam așa: camera 18mp, bucătăria 5mp, baia 4,5mp și loc de luat masa 2,5mp. În cei 30mp utili minim obligatorii nu sunt incluse balcoanele.

Pentru apartamentele cu două camere, suprafața utilă minimă ar trebui să fie de 52mp, fără balcon și dispusă cam așa: 18mp camera de zi, 12mp dormitorul, 5mp bucătăria, 4,5mp baia.

Un reportaj Inspectorul PRO relevă o serie de tertipuri la care recurg dezvoltatorii pentru a se eschiva de la aceste prevederi legale. Obiectivul este obținerea unor costuri minime de construcție și „înghesuirea” cât mai multor unități locative într-un spațiu dat.

Garsonierele și apartamentele cu două camere în ansamblurile rezidențiale noi devin din ce în ce mai scumpe și, în unele cazuri din ce în ce mai mici, ceea ce impune vigilența cumpărătorilor. În cazul acestor unități locative chiar și un metru pătrat pierdut diminuează confortul.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.