Tranzactii imobiliare /
12 decembrie 2017

Ce trebuie să ai în vedere pentru a cumpăra un apartament în condiții avantajoase?

apartament-de-vanzareAchiziția unui apartament este una dintre cele mai importante decizii din viața unui om, așa că impune asumarea unei responsabilități foarte mari din partea cumpărătorului. Achiziția este un proces complex care presupune o serie de etape care trebuie parcurse într-o manieră cerebrală pentru ca alegerea finală să fie îndreptată către cea mai bună alternativă disponibilă pe piață, care maximizează eficiența bugetului prin satisfacerea celor mai multe dintre nevoile locative manifestate de cumpărător. Este un proces care solicită timp, răbdare, capacitate analitică și talent în „arta” negocierii.

Bugetul

Totul pleacă de la buget și calculele minuțioase care stau la baza alcătuirii lui. Este recomandat ca în acest buget să fie prevăzută și o „sumă tampon” din care să se poată face eventualele reparații și actualizări pentru apartamentul ales. Pentru construirea unui buget corect, studiază piața și fă o medie a prețurilor pentru tipologia de apartament vizat în funcție de zonă și stabilește dacă te încadrezi pentru o locuință care să corespundă nevoilor și preferințelor. Este esențial ca bugetul să fie alcătuit obiectiv astfel încât procesul dă cumpărare să decurgă fără probleme. Un buget greșit își va arăta efectele chiar și după achiziție prin supraîndatorarea cumpărătorului, în cazul în care se contractează un credit imobiliar.

Căutarea propriu-zisă

Odată ce bugetul a fost stabilit, începe căutarea propriu-zisă după criteriile personale ale cumpărătorului. Cu siguranță vor apărea o serie de apartamente interesante. Analizează ofertele cu atenție, citește toate detaliile din anunț și fă-ți o listă cu cele despre care crezi că s-ar potrivi cel mai bine nevoilor tale și ale familiei tale. Odată ce ai o listă scurtă poți începe vizitele. Este important să vezi un apartament înainte de a-l cumpăra.

Avantajele adiționale

Este foarte important ca un apartament să prezinte și o serie de avantaje competitive adiționale, cum ar fi locurile de parcare. Deoarece locurile de parcare sunt un punct sensibil, un apartament care beneficiază de unul sau chiar două locuri de parcare rezervate oferă deja un avantaj important. Dacă este vorba de un apartament într-un ansamblu rezidențial nou, în construcție, apartamentul va fi livrat la cheie. Nu ar strica să vezi în ce măsură te poți implica în personalizarea locuinței.

Negocierea

Aici este cel mai sensibil punct al tranzacției. În această fază este recomandată asistența unui agent imobiliar care să intermedieze discuțiile, astfel încât tranzacția să se încheie în condiții avantajoase atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător. De multe ori, cumpărătorul își supraevaluează proprietatea ceea ce face ca intervenția agentului imobiliar să contribuie la adaptarea prețului de vânzare la condițiile pieței.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.