Stiri /
13 septembrie 2017

Ce plafon va avea Prima Casă 2018

prima casa 2018

Odată ce ne apropiem de ultimul trimestru al acestui an, încep să apară informații despre programele care vor fi implementate sau vor fi continuate în anul următor. Printre acestea se numără și programul Prima Casă 2018, unul de interes major pentru piața imobiliară.

În 2018, Prima Casă va avea un plafon de 2 miliarde de lei și va intra într-o perioadă de decelerare. Conform lui Alexandru Petrescu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), cel mai de succes program guvernamental din ultimii 27 de ani și-a depășit apogeul, perioada de maximă eficiență, iar acum condițiile de piață îl obligă să ruleze cu motoarele la o turație redusă. Practic, programul și-a îndeplinit misiunea pentru care a fost lansat, respectiv încurajarea creditării în vederea achiziției de locuințe într-o perioadă în care atât sistemul de creditare, cât și piața imobiliară erau blocate.

În condițiile actuale ale pieței, când băncile au produse de creditare atractive, Prima Casă își restrânge și publicul căreia i se adresează. În principalele centre urbane ale țării, printre care și Timișoara, prețurile au cunoscut o evoluție pozitivă foarte pronunțată ce a determinat ca plafonul de 60.000 de euro să devină insuficient pentru o serie de cumpărători potențiali care apelează la finanțări în afara Prima Casă.

Statisticile Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri arată că plafonul pentru acest an pentru programul Prima Casă a fost epuizat în proporție de 90%, iar rata de aprobare a dosarelor este la un nivel ridicat, respectiv 80%.

Directorul FNGCIMM spune că odată cu decelerare programului Prima Casă, ar trebui ca atenția autorităților abilitate să se îndrepte către încurajarea unui jucător major în economie, respectiv către IMM-uri, pentru care s-ar putea să apară programe interesante pe măsura „pensionării” Prima Casă.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.