Sfaturi practice /
27 iunie 2018

Ce ar trebui să știi înainte de a cumpăra o locuință în faza de proiect?

locuinta-in-faza-de-proiectO serie de ansambluri rezidențiale noi se vând încă din faza de proiect. Cererea este încă mult peste nivelul ofertei, așa că orice proiect rezidențial nou devine imediat foarte tentant atât din perspectiva condițiilor locative, cât și din perspectiva prețurilor. De obicei locuințele în fazele de proiect sunt vândute la prețuri avantajoase pentru cumpărător și vin cu o serie de beneficii, cum ar fi locurile de parcare și opțiuni de personalizare.

O locuință în fază de proiect este tentantă, dar implică și o serie de riscuri din partea cumpărătorului. Au fost multe cazuri în care nu au fost respectați termenii contractului, în defavoarea cumpărătorului, iar locuința predată nu era ca cea din proiect. Pentru a evita aceste situații, sunt recomandate câteva măsuri de precauție. Acestea diminuează riscul de a nu obține ceea ce este promis de dezvoltator.

1. Documentează-te în legătură cu dezvoltatorul

Este prima și cea mai importantă etapă, odată ce ai găsit un proiect care pare să se plieze pe nevoile tale, dar și pe bugetul disponibil. Încearcă să afli cât mai multe informații despre dezvoltator: ce proiecte a mai realizat, părerile altor cumpărători, experiența în domeniu, stabilitatea financiară a firmei, etc. Aceste informații se pot găsi foarte ușor, iar dacă apar date care pot ridica suspiciuni asupra dezvoltatorului, orientează-te către alte oferte.

2. Asigură-te că înțelegi termenii contractului

Nu semna un contract de vânzare-cumpărare sau un precontract înainte să-l citești și să-l înțelegi. Dacă ai dubii în legătură cu unele articole, cere părerea unui jurist. Înțelege angajamentele pe care și le asumă dezvoltatorul, termenele de livrare a locuinței și penalitățile care se impun în cazul în care nu sunt respectate angajamentele.

3. Atenție la garanție

O construcție nouă trebuie să vină cu o garanție serioasă. Dezvoltatorul trebuie să își asume remedierea oricăror defecte care țin de construcție și finisaje. O garanție cuprinzătoare atât din punctul de vedere al perioadei cât și a reparațiilor pe care le acoperă este un semn de încredere. O garanție ar trebui să acopere și instalațiile electrice, sanitare, precum și cele de încălzire. În cazul unei locuințe predate la cheie, acestea sunt făcute de dezvoltator, iar acesta ar trebui să și le asume. În cazul în care atunci când vine vorba de garanție observi rezerve, ar trebui să-ți ridici semne de întrebare.

Pe piață apar o serie de proiecte interesante, cel puțin pe hârtie. Alege cu atenție și analizează la rece toate datele pentru a diminua riscul unei achiziții dezavantajoase.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.