Despre imobiliare /
12 iulie 2019

Când este momentul potrivit pentru un downsizing rezidențial?

downsizingPiața imobiliară autohtonă este una tânără, în care conceptul de downsizing este unul aplicat doar izolat. Totuși, odată ce generațiile care cumpără acum locuințe dedicate nevoilor rezidențiale specifice familiilor, vor trece de prima tinerețe, iar copiii se vor muta din casele în care au crescut, acestea devin prea greu de întreținut pentru părinți, atât din perspectiva financiară, dar mai ales din cea a efortului depus pentru treburile curente din jurul casei.

În condițiile în care casa devine o povară, downsizingul este o soluție bună care poate oferi o calitate mai bună a vieții, după un anumit punct al acesteia. În căutarea locuinței ideale pentru downsizing intervin o serie de criterii, cum ar fi: starea de sănătate, situația materială, poziționarea, stilul de viață, familia și prietenii. Pe lângă acești factori, intervine o barieră emoțională care întârzie foarte mult luarea unei decizii practice. Mutarea din casa în care ți-ai crescut copiii și în care ai construit atâtea amintiri frumoase este un pas extrem de dificil de făcut.

Într-adevăr o casă mai mică sau un apartament pot fi mai comode din perspectiva costurilor și a lucrărilor curente care trebuie făcute, dar pot crea inconveniente în momentul în care primești vizitele membrilor familiei. Downsizingul, poate să nu constea neapărat într-o diminuare a spațiului locativ, ci într-o reducere a costurilor locative. În acest caz, o casă poziționată într-o localitate mai departe de oraș, cu o curte generoasă și un spațiu util suficient pentru găzduirea familiei de sărbători, ar putea fi o soluție.

Prețurile mai mici al caselor în aceste localități, precum și taxele locale mai reduse pot genera o economie anuală destul de importantă.

Nevoia de downsizing apare mai devreme sau mai târziu, iar decizia de a face mutarea este una practică prin care confortul locativ este adaptat nevoilor din acel moment. Cel mai bun moment pentru această mutare este acela în care casa a devenit prea costisitoare atât financiar, cât și din perspectiva energiei depuse pentru întreținere.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.