Stiri /
6 decembrie 2017

Banca Națională face recomandări pentru programul Prima Casă

programul-prima-casaÎntr-un raport publicat recent Banca Națională a României vine cu o serie de recomandări care vizează modificări ale programului Prima Casă. Banca centrală sugerează o reorientare a țintei programului către persoanele cu venituri mai mici care nu se pot califica pentru un credit imobiliar clasic. Se dorește imprimarea unui caracter social acestui program în condițiile în care, la momentul lansării orientarea sa a fost una preponderent socială, iar în plan secund apăra rolul de stimulare a pieței imobiliare aflate într-un blocaj profund.

”Programul Prima Casă s-a îndepărtat de la scopul său de program social, în condițiile în care perioada de restrângere a accesului la finanțare ca urmare a crizei economice s-a încheiat și costurile de finanțare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor. Creditele Prima Casă sunt acordate și persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4000 lei) și debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatorați. În plus, programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinței achiziționate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuință permanentă”, este precizat în raportul publicat de BNR.

Creditele acordate prin programul Prima Casă dețin proporția majoritară din totalul creditelor imobiliare acordate de bănci, respectiv 62,5% conform datelor din septembrie 2017. De asemenea, dețin majoritatea și din volumul creditelor noi acordate, respectiv 65%.

Suportul oferit de stat pentru creditele acordate prin programul Prima Casă pare să fie tentant și pentru cei cu venituri peste medie și mari, chiar dacă aceștia ar putea deveni, cu ușurință, eligibili pentru un credit imobiliar clasic.

Imprimarea unui caracter social programului Prima Casă este o problemă care a mai fost adusă în discuție și de către alte instituții, dar nimeni nu a propus un set de acțiuni clare pentru a-i imprima acest caracter.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.