Despre imobiliare /
20 februarie 2018

Anul 2018 ar putea marca o scădere a prețurilor pe piața imobiliară

tendinte imobiliare 2018Piața imobiliară autohtonă se apropie de maturitate, cel puțin din perspectiva prețurilor, spun unii specialiști. Așadar, dacă în ultimii ani am asistat la creșteri constante de prețuri, în 2018 vom asista la o stabilizare și chiar la o evoluție negativă a prețurilor pe segmentul rezidențial.

Primele indicii ale schimbării tendințelor au apărut la finalul anului trecut. Deși 2017 a marcat o evoluție ascendentă pronunțată, spre finalul anului, aceasta s-a temperat sesizabil, chiar și în piețe care au deținut supremația în materie de scumpiri, cum ar fi Cluj-Napoca.

Mai mult, la începutul lui 2018 aceste tendințe de temperare s-au menținut, transformându-se pe alocuri în ieftiniri. Primul semnal a fost dat de o depreciere ușoară a apartamentelor vechi din cele mai mari orașe ale țării, proprietăți care au marcat creșteri importante în anii trecuți. O analiză Imobiliare.ro arată că în Timișoara, apartamentele vechi s-au ieftinit cu 0,35%, de la 1.156 la 1.152 euro pe metrul pătrat util.

Comportamentul pieței din ultima perioadă alimentează perspectiva unei stabilizări a prețurilor locuințelor, sau chiar debutul unei tendințe descendente. Mai mult, unii actori din piață, remarcă și o temperare a cererii din partea investitorilor, dar și din partea cumpărătorilor persoane fizice. În unele orașe din țară locuințele încep să fie percepute ca prea scumpe, iar cumpărătorii, indiferent de natura lor sunt din ce în ce mai puțin dispuși să plătească. În acest context, vânzătorii ar putea să fie forțați ca, la un moment dat, în cursul acestui an sau a anului viitor să se adapteze noilor realități ale pieței și să-și adapteze pretențiile financiare.

În continuare, ar putea continua tendința de creștere a locuințelor noi și de depreciere a celor vechi. Dezvoltatorii au costuri mai mari cu forța de muncă și cu materialele de construcție. Ambele elemente s-au apreciat în ultima perioadă, fenomen care nu are cum să nu se regăsească în prețul de vânzare a locuințelor.

2018 va fi un an diferit din punct de vedere imobiliar deoarece va marca schimbări importante în tendințele pieței. Dacă ultimii ani ne-au obișnuit cu creșteri, acum vom asista la o stabilizare a pieței, cu creșteri doar pe anumite segmente, contrabalansate de scăderi pe alte segmente.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.