Stiri /
26 iulie 2018

A doua jumătate a anului ar putea sta sub semnul precauției din partea cumpărătorilor

achizitie-apartamentUltimii trei ani au marcat cel mai mare grad de accesibilitate la achiziția de locuințe: Condițiile de creditare avantajoase, programul Prima Casă și creșterea nivelului veniturilor românilor a determinat un nivel ridicat al tranzacțiilor. Acest ritm pare însă să scadă după schimbarea radicală a condițiilor manifestată în ultima perioadă.

Creșterea indicelui ROBOR cu scadență la trei luni, care constituie baza de calcul pentru ratele creditelor în lei a depășit 3%, ceea ce a dat peste cap estimările analiștilor care nu se așteptau la depășirea acestui nivel până în 2019. Conform estimărilor actualizate ale Asociației Analiștilor Financiari (CFA), publicate de Money.ro, dobânda medie ROBOR cu scadență la trei luni va ajunge la 3,45% în următorul an, cu un maxim prognozat de 5,5%.

Această creștere a ROBOR se manifestă asupra creditelor care devin mai scumpe și, implicit din ce în ce mai inaccesibile pentru masa cumpărătorilor. În condițiile în care prețurile locuințelor au crescut într-un ritm susținut în ultimii ani, acum s-ar putea ca acestea să stagneze sau chiar să scadă ușor. Achiziția ar deveni o perspectivă atractivă, dar acum sursa de finanțare devine mai greu de contractat.

Fenomenele de pe piață ar trebui să alerteze oarecum cumpărătorii care ar trebui să acționeze cu precauție în momentul în care plănuiesc achiziția unei locuințe. Precauția nu înseamnă renunțarea la achiziție, ci diminuarea, cât mai mult posibil, a gradului de îndatorare. Rata lunară ar trebui să ocupe o proporție cât mai mică din bugetul cumpărătorului, astfel încât această rată să poată fi susținută pe termen lung chiar și în condițiile unei piețe care suferă modificări.

Chiar dacă creditele se scumpesc, apetitul pentru cumpărare nu scade, cel puțin la nivelul orașelor cu un mediu economic dezvoltat. În aceste orașe, printre care se numără și Timișoara, nivelul veniturilor este unul peste medie, așa că eligibilitatea pentru credite imobiliare se menține la un nivel ridicat.

Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.