Stiri /
21 februarie 2020

A demarat Programul Prima Casă 2020!

prima-casa-2020În ultima parte a anului trecut programul Prima Casă era supus unei analiza minuțioase și se vehiculau o serie de schimbări. Se dorea o reorientare a programului guvernamental către o latură socială pentru a susține accesul la locuințelor a categoriilor de cumpărători potențiali cu venituri mai mici, care au nevoie de o susținere suplimentară în obținerea unui credit. Se vehicula inclusiv o schimbare a numelui, dar programul revine neschimbat în 2020.

Fondul Națuional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a anunțat lansarea Programului Prima Casă 2020 după ce Ministerul Finanțelor a transmis acordul de distribuire pentru suma de 1,98 miliarde de lei din plafonul total de 2 miliarde de lei prevăzut pentru acest an.

Pentru 2020, în program sunt înscrise 4 bănci care pot oferi credite imobiliare cu garanție de la stat. Acestea sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank, conform Digi24.ro.

De la lansarea sa în 2009, la nivel național, prin intermediul Programului Prima Casă au fost acordate garanții sau promisiuni de garantare pentru 279.179 de solicitanți în vederea achiziției sau a construcției de locuințe. Valoarea totală a garanțiilor și a promisiunilor de garantare acordate în cei 10 ani de derulare ai programului a ajuns la 24,9 miliarde de lei.

În ceea ce privește condițiile de acordare, acestea rămân aceleași. Prima Casă își păstrează avantajul în fața creditelor imobiliare clasice, respectiv avansul. În timp ce avansul minim pentru un credit imobiliar clasic este de cel puțin 15%, avansul pentru Prima Casă este de doar 5%.

Sumele maxime care pot fi accesate în acest an sunt:

  • 57.000 de euro pentru locuințele vechi
  • 66.000 de euro pentru locuințele a căror construcție sau consolidare s-a finalizat cu cel mult 5 ani înaintea solicitării creditului.
  • 66.000 de euro pentru construcția unei case individuale;
  • 71.250 de euro pentru construcția unei case în regim de asociere.
Istoricul de navigare printre proprietăți va fi afișat aici de îndată ce vei vizualiza proprietăți.